Uitgelichte wedstrijdregels
- Je mag nu altijd 6 keer wisselen. Een wisselspeler mag meerdere keren (3x) gewisseld worden voor een veldspeler. Een veldspeler moet wel altijd terugkeren op zijn of haar eigen plek. voorbeeld: wisselspeler nummer 3 gaat het veld in voor nummer 5. Nummer 5 kan alleen terug gewisseld worden voor nummer 3. Wisselspeler nummer 3 mag vervolgens (na tenminste 1 voltooide rally) weer voor een andere of dezelfde veldspeler gewisseld worden. Ook mag 1 van de andere wisselspelers voor nummer 5 ingebracht worden.
- Een time-out duurt maximaal 30 seconden. Als de aanvragende ploeg en de scheidsrechter eerder klaar zijn worden de 30 seconden niet volgemaakt.
- Bij een voetfout is de volledige voet de lijn gepasseerd. Het is toegestaan op de lijn te landen met een deel van de voet in het veld van de tegenstander.
- Schermen is niet toegestaan, de spelers van het serverende team moeten tenminste een armlengte van elkaar af staan. Daarnaast mag je ook geen “omgekeerde piramide” maken om alsnog het zicht te ontnemen.
- Bij eerste klasse en lager hoeft een scheidsrechter niet alle tekens meer te geven. Alleen de kant aangeven is voldoende. De aanvoerder van een team mag om uitleg vragen.
- De toss is afgeschaft, het uitspelende team heeft als eerste de keuze (opslag of veld). Bij een eventuele 5e set mag het thuisspelende team eerst kiezen.
Afmetingen: Het totale veld is 18 bij 9 meter. En wordt in de lengte doorsneden door een net. De net hoogte bij vrouwen is 2.24 meter en bij de mannen is het 2.43 meter. Het net is 1 meter breed en 9.5 meter lang. De antennes markeren de buitenkanten van het veld. Beide worden aan weerskanten opgehangen op 25 cm van het einde/begin van het net.
Het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF): Het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) is de modernste manier van het registreren van wedstrijden in de Nederlandse volleybalcompetitie. Met behulp van het Digitaal Wedstrijd Formulier zijn alle wedstrijdgegevens en uitslagen snel up-to-date. Het DWF is beschikbaar in twee verschillende versies. Beide versies kunnen gebruikt worden op smartphones, tablets, laptops en PC’s. Zolang er een internetverbinding is kun je gebruik maken van beide DWF versies. Live bijhouden Met deze versie wordt de wedstrijd live bijgehouden en alle spelmomenten worden geregistreerd. Alle aspecten van het papieren wedstrijdformulier zitten er in verwerkt. Voor wedstrijden in de 3e divisie en hoger is dit de enige versie die gebruikt mag worden.
Resultaat invoeren In deze versie is een continue verbinding met het internet niet noodzakelijk. Dit een versie waarin niet alle gegevens zoals ze op het papieren formulier worden vermeld noodzakelijk zijn. Je kunt deze versie voornamelijk goed gebruiken voor jeugdwedstrijden of senioren in de lagere klassen.
Als je aan de slag wilt met het DWF ga je naar dwf.volleybal.nl. Log in met je Nevobo account en bekijk je eigen wedstrijden en teams. Je kunt ook via de Nevobo app inloggen om bij jouw DWF formulier te komen. De Nevobo app kun je downloaden in de appstore.